Kalendář akcí

 Sobota 2.11.2024, 10.00-15.00, Svatá (u Berouna)

Srdečně vás zvu na ájurvédský kurz vaření pro období VÁTA (podzim a začátek zimy).
Stejně tak, jako se změní roční období venku, z horkého léta – období Pitta na podzim do období Váta, která přináší zpět chladnější teploty, vítr, suchost, i náš jídelníček by se měl změnit v souladu s touto změnou.
Takže pokud jste si celé léto vychutnávali ovoce a zeleninové saláty, chladné pití, vězte, že s obdobím Váta je potřeba zařadit zpět teplé, vařené pokrmy, i nápoje tak, abychom se nedostali do nerovnováhy, která by následně mohla propuknout v nemoc, tolik typické při přechodu mezi obdobími.
Přirozené kvality období VÁTA, které můžete vnímat v přírodě a potažmo i v sobě (protože jsme součástí přírody) jsou:
CHLAD, SUCHOST,LEHKOST, POHYBLIVOST.
Abychom předešli navyšování těchto kvalit v našem těle, potřebujeme konzumovat potraviny, které pomáhají vyvažovat tyto kvality a podporují rovnováhu.
Je čas pro  U Z E M N Ě N Í ,  V Y Ž I V E N Í  a  P R O H Ř Á T Í   S E. 
 
Na kurzu budeme vařit jednoduchá, výživná, vegetariánská jídla a nápoje vhodné pro toto období.

Součástí 5ti hodinového kurzu je nejenom praktické vaření, ale i povídání si o jídle a ročním období Váta.

Dozvíte se:


* rady a tipy pro období Váta (podzim)
* jak upravit jídelníček 
* důležitost sezónnosti a lokálnosti surovin
* které potraviny nás na podzim vyživí, uzemní a prohřejí

* jak funguje naše trávení, jak podpořit náš trávící oheň Agni
* jaké koření na podzim používat a jaké jsou jeho léčebné účinky
* 6 chutí v jídle
* jak vykouzlit výživné jídlo pro celou rodinu
* CO, JAK a KDY jíst. 

 
Zakládám si na individuálním přístupu, proto je počet míst omezen na 6, abyste všichni měli možnost si vše zkusit a zeptat se, co vás zajímá.
Kurz se koná v malebné vesnici Svatá, na Křivoklátsku.
Duši potěší překrásný výhled do krajiny přímo z kuchyně a přilehlé terasy domu.
K domu náleží i zahrada, zčásti okrasná, pro včelky a hmyz a zčásti užitková, pěstuji zde bylinky a zeleninu v organické kvalitě.

Minimální počet účastníků jsou 4, max 6.  Vaše místo bude rezervované po zaplacení zálohy 1000 Kč.  Více informací po přihlášení se.

CO SI UVAŘÍME?

Kitchari

Je jedním ze základních léčivých jídel
v ajurvédské kuchyni. Je to směs rýže Basmati, půlených Mungo fazolek, ghí, vařených s kořením podporujícím trávení. Používá se také jako strava při ajurvédské očistě, když se cítíte pod psa, jste vyčerpaní po dlouhé cestě nebo se léčíte z nemoci. Kitchari je v Ajurvédě něco jako "kuřecí vývar" pro nás v Čechách.

Mrkvovo-batátový krém se zázvorem

Podzim je čas polévek. MRKVOVÝ KRÉM SE ZÁZVOREM, BATÁTY, KOKOSOVÝM MLÉKEM a kořením, které podpoří trávení nás uzemní a vyživí. Tento recept bude speciálně vyladěn pro lidi konstituce Váta, kteří mají delikátní trávení a je ideální pro chladné podzimní dny.

Muffiny ala štrůdl

MUFFINY ALA ŠTRŮDL. Tak jsem nazvala tyto veganské bezlepkové muffiny. Chutí mi připomínají štrůdl díky jablíčkům, skořici, vlašákům, které jsou doplněné o pohankovou mouku, ovesné vločky, javorový sirup, chia semínka a rostlinné mléko. Plnohodnotná svačinka pro děti i dospělé.

Směs CCF na podporu trávení

Podzim je také období, kdy se nám může zhoršovat trávení. Můžeme víc trpět na nadýmání, plynatostí, či mít sklony k zácpě. Pokud neupravíme jídelníček, může se to velmi rychle stát. A k receptům, které jsem popsala výše si ještě společně namícháme čaj na podporu trávení, který je fajn popíjet, když se u Vás trávicí potíže objeví.

Ghí (přepuštěné máslo)

Ghí je čistý máselný tuk, který je velmi blahodárný pro naše tkáně, pro naše trávení a tím i pro naši imunitu. Je to tuk, který je nejvhodnější pro vaření, jelikož jeho kouřový bod (teplota, při které se začíná připalovat) je až 250 stupňů. Při přípravě přepuštěného másla se zbavíme mléčné bílkoviny a tak ghí nebude vadit ani lidem s laktózovou intolerancí.

Cena: 2390 Kč

Zapojte své smysly, spojte se s podobně smýšlejícími lidmi a udělejte krok ke zdravějšímu a harmoničtějšímu JÁ.